Ondernemers

Absolutely Fresh

“Naast collega’s zijn we hier allemaal vrienden van elkaar. Ik vind dat als je vrienden hebt waar je goed mee overweg kunt, je ook
eerlijk tegen elkaar kunt zijn als je zaken doet. Er wordt gezegd waar het op staat binnen Absolutely Fresh en als er iets is, dan wordt daarover gesproken. De verwachtingspatronen zijn duidelijk, zelfontplooiing is belangrijk, maar bovenal inzet tonen.’’

– Eric van Oosterbaan

Adwise

“Als ondernemer ben je heel erg van de details. Ik ben begonnen als online marketeer en ben nu eindverantwoordelijk voor meer dan honderd professionals. Je moet wel meegroeien, want als je dezelfde mindset behoudt als een startende ondernemer, dan gaat het mis.”

– Gijs Westerbeek

Brokant

“Ik denk dat ik wel wat meer gebruik had mogen maken van de ondernemers om mij heen en de kennis die beschikbaar is. Ik heb veel achter mijn bureau gezeten, en toen alles bedacht. De contracten, het werkproces, de business case, hoeveel uren per maand ik moest draaien… Dat heeft mij geholpen maar achteraf denk ik dat ik toen meer de praktijk had moeten opzoeken.” 

– Caroline Coumans

By Hilke

“Met name in het begin heb ik mezelf, maar ook Don, weleens over de kop gewerkt. Dan waren we van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat in de winkel te vinden, en lag ik in bed via Facebook nog privé berichten te beantwoorden. Dat werd veel te gek. Dat was wel een doorslaggevende periode, dit was namelijk de periode waarin we erg succesvol werden.” 

– Hilke Zuithof

Cirfy

“In de zakenwereld hebben veel mensen het over zichzelf. We leren al heel vroeg hoe we bepaalde dingen moeten aanpakken, en dat we vooral niet met onze concurrenten moeten praten. Terwijl ik juist denk: dingen delen is veel beter. Vooral als je denkt dat mensen ergens heel goed in zijn. Dingen delen en openstaan voor de ander. Dan groei je ook veel sneller.”

– Ronald van der Weijden

Benno schildkamp

“Mijn vader heeft me geleerd om met een ander om te gaan zoals je ook graag wilt dat een ander met jou omgaat. Je hebt voor jezelf een aantal kernwaarden nodig, zodat je heel goed weet waar je goed in bent en waarin niet. Daarnaast is het als leidinggevende heel belangrijk om jezelf te blijven, anders houd je het niet lang vol. Toneelspelen is geen optie.”

– Benno Schildkamp

Cloud it Out

“Natuurlijk is geld belangrijk. Maar ik moet eerlijk zeggen, sinds ik voor mezelf werk, heb ik niet het gevoel dat ik naar m’n werk ga. En dat is oprecht een groot verschil met hiervoor. Je mag alle beslissingen zelf maken. Dat brengt een risico met zich mee, maar maakt het wel veel leuker.”

– Johan Schultink & Thies Makkinga

Code14

“Ik denk dat je als ondernemer een andere visie hebt, je kijkt anders naar het bedrijf. Je wilt er het maximale uit halen en je wilt altijd beter, groter en meer gestructureerd. Daar kan je bij je eigen bedrijf mee bezig, want jij staat zelf aan het roer. Je observeert, ziet een kans al ver van tevoren aankomen en kunt dan ook direct bijsturen.”

– Jelle Smeijers

DRDS

“Uiteindelijk wil ik graag iets betekenen voor anderen. We hebben ook wel maanden gehad
dat we onszelf geen loon konden uitkeren zodat we de jongens wel konden betalen. Dat
hoort ook bij het ondernemen.”

– Rutger Siemerink

EQIB

“Natuurlijk win je links en rechts je advies in over bepaalde zaken, maar je moet ook gewoon fouten maken om te leren en beter te worden. Je maakt bijvoorbeeld één keer de fout om geen contract te sluiten met een klant, dat pakt dan niet goed uit en dat doe je dan nooit weer.”

– Marion Teesink

Ergocare

“Vroeger als ik zelf onderweg was naar klanten dan belde ik onderweg een monteur. Die zag ik namelijk niet zo vaak. Dan vroeg ik ‘hoe is het vandaag jongen, nog een beetje lol? Beetje zin aan?’ Nou, beetje teuten, beetje ouwehoeren. ‘Waarvoor bel je dan, Bert?’ Waarvoor ik belde? Nou, wat ik net zei. Om te vragen of je er vandaag wel zin in had. En of je ook zulk mooi weer hebt.”

– Bert Vennik

Feestnation

‘’Ik mocht die avond MC’en bij Bram. Na een uurtje moest Rafael draaien en ik vroeg of ik bij hem mocht doorgaan. ‘Je doet maar’, zei hij.’’ Het klikte tussen ons en zo hebben we anderhalf jaar lang vele avonden naast elkaar gestaan in Bays’’ 

– Miquel Westen

Flowmundo

 “Ik heb echt een hekel aan
papierwerk, contracten en dergelijke. Dus dat besteed ik uit. Daarnaast werk ik nu veel
slimmer, in plaats van harder, dankzij het businessmodel. Én een stuk relaxter dan toen.”

– Edward Niemeijer

Het Foodatelier

“Op een gegeven moment, als het goed gaat, is het de kunst om niet overmoedig te worden.
Want op den duur heb je door hoe het moet, het gaat zelfs een beetje vanzelf. Dus het is
goed dat je af en toe gedwongen wordt zaken weer in het juiste perspectief te plaatsen.”

– Marc Oude Luttikhuis

Icing on the Cake

Identiteit is heel lastig. Je kunt van alles op papier zetten, maar in het begin is dat heel erg zoeken. In het begin wilde ik alles aannemen, alles pakte ik aan. Pas later ging ik denken: past dit eigenlijk wel bij me? Waar wil ik nou naartoe? Je moet daarin keuzes maken. Laatst werden we benaderd door een groot kledingmerk met de vraag of we een event voor hen wilden organiseren. Tuurlijk, daar denk ik over na, maar evenementen organiseren is onze business én ambitie niet. Dus nee gezegd, maar dat gaf wel even hoofdpijn.”

– Nienke de Jong

Kees Smit

“Dat omslagpunt heb ik zelf gecreëerd. Als ik nu terugkijk zocht ik altijd iets waarmee ik mezelf kon bewijzen. Dat kon ik niet in sport. Dat kon ik niet met leren. Ik was namelijk hartstikke dyslectisch maar dat kenden ze vroeger niet. Toen werd je gewoon achterin de klas gezet. Daarom heb ik al op vijftienjarige leeftijd de school achter mij gelaten en ben ik in de winkel van mijn ouders gaan werken. Daar zocht ik de uitdaging op.” 

– Kees Smit

Marqom

“Het is heel waardevol om mensen om je heen te hebben die je kunt benaderen voor dingen waar je zelf minder goed in bent. Voordat je begint met je een eigen onderneming? Bouw dan een netwerk op van mensen die je kunnen helpen of coachen en benader hen voordat je start. Ga gewoon eens met ze sparren en zeg: ‘goh, ik wil een eigen bedrijfje opzetten en dit zijn mijn plannen, mag ik jou bellen als ik vragen heb over m’n boekhouding?’ Veel mensen vinden het leuk om starters te helpen.

– Marjolein Gosseling

Moneybird

“De essentie. Durven keuzes maken. Ik denk dat we door keuzes te maken, over wat we wel en niet doen, we juist beter worden in wat we doen. Dat geeft ons plezier in het werk dat we doen. We hebben ook wel het vertrouwen gekregen dat het op deze manier gewoon werkt.”

– Joost Diepenmaat

MovingIn

“Als je iets doet wat je leuk vindt, heb je niet door dat je zoveel werkt. Het enige waar je op moet letten is dat je de juiste balans weet te vinden. En dat is wel moeilijk. Ik wil namelijk niet zomaar succes. Ik wil het goede succes.”

– Ruben Oraile

Novel-T

‘’Ik krijg enorm veel energie van het pionieren. Nieuwe dingen neerzetten en vervolgens met de volgende stap bezig zijn. Ik ben niet van de punten op de i. Maar als je niet zorgt dat die punten op de i komen, dan gaat je bedrijf nooit groeien.’’

– Jaap Beernink

Ndix

“De belangrijkste regel voor ondernemers vind ik dat geld altijd een middel moet zijn. Welk
product of dienst je ook levert, als je alleen maar de dollartekens in je ogen hebt dan heb je niet begrepen welke rol in de maatschappij je eigenlijk vervult. Geld is nooit het doel. Het
doel is de rol die jouw bedrijf, jouw product of dienst levert in de maatschappij en de
economie.” – Jeroen van de Lagemaat

Present Media

“De vrijheid. De uitdaging. Ik leef wel een beetje op adrenaline, de kick. Maar het is ook een stukje ego, als ik heel eerlijk ben. Ondernemerschap geeft je mogelijkheden die je in loondienst minder makkelijk krijgt. Het brengt je op veel plekken. En soms ook een stukje risico”

– Arjan van Liere

Scisports

“Ik denk wel dat je snel volwassen wordt. Je moet af en toe sterk in je schoenen staan en moeilijke keuzes maken. De eerste keer dat je iemand moet ontslaan is echt heel moeilijk, zeker als het dan iemand is die z’n ziel en zaligheid in een bedrijf legt en die eigenlijk een vriend is, dan wordt het nog veel lastiger. Je maakt gewoon heel veel mee.”

– Giels Brouwer

Sheltersuit

“Toen ik mijn eigen kledinglabel had dacht ik: ‘is dit nou echt het enige wat ik fucking bijdraag aan de wereld? Dat ik mooie truien en winterjassen maak?’ Ik ben heel blij dat het me is gelukt om iets te betekenen voor andere mensen, met kleding.” Het najagen van zijn droom is hem al jong aangeleerd. “Mijn moeder zei altijd: ‘het maakt niet uit of je vuilnisman bent of piloot, je moet doen waar je gelukkig van wordt. Als je een droom hebt moet je daar voor gaan’.”

– Bas Timmer

Skepp

“Je moet het zelf ontwikkelen. Van alles wat je meemaakt, moet je lering uittrekken. Dit betekent
dat je wel af en toe een deksel op je neus krijgt. Dat kan heel confronterend zijn. Het is
makkelijker om van iemand anders te leren dan van jezelf. Wat ik vaak doe is: ik schrijf het op. Wat is er nou aan de hand? Wat had ik anders kunnen doen? Ik kan tegen mijn personeel zeggen: het komt wel goed met jou, ik heb het volste vertrouwen in je, ik sta achter je en weet dat je het kunt. Maar er is nooit iemand die dat tegen de ondernemer zelf zegt.”

. – Joost Lansink

SOUND ON CONFETTI

“Ik heb zo lang ‘ja’ gezegd tegen dingen die ik eigenlijk niet meer nodig had, dingen waarin ik niet meer op mijn best was, dingen die iemand anders beter had kunnen doen op dat moment. Het afgelopen jaar zat mijn agenda gewoon vol en als er iets op mijn pad kwam wat ik liever wilde doen, dan kon het niet.” – Dorothée Loorbach

De Stadsgracht

“Ik zou vooral aanraden om iedereen te gebruiken die ook maar iets met geld of ondernemen heeft gedaan. Gebruik je netwerk en de kruiwagens die je hebt. Vaak willen mensen je graag helpen. De uitdaging is om al die kennis bij elkaar te puzzelen en dan zou het moeten lukken.”  

– Mats van Munster

VRIJ

“De marketing was heel goed, dat is wel wat het VRIJ concept gemaakt heeft tot wat het nu
is. We brachten goede verhalen naar buiten, en dat werd door iedereen online ook gedeeld.
Dat droeg bij aan het succes van VRIJ. Naast het feit dat VRIJ een uniek concept is natuurlijk, wat in Nederland niet bestaat. Een leegstaand pand omtoveren tot vrijdagmiddagborrel”

– Jeroen Horck & Bart Nijhuis

Wender

“Een ondernemer investeert met plezier veel energie in iets wat hij/zij wil bereiken. Hard
werken, innovatief zijn en overwogen risico’s durven nemen en goed communiceren met je
werknemers. Je moet altijd kijken welke eigenschappen je zelf bezit en daarbij mensen
zoeken die je hierop aanvullen. Daarom is het heel belangrijk dat je iets doet waar je zelf
achter staat, want je moet jezelf kunnen motiveren en de mensen om je heen.”

– Ed Wender

ZAZ

“Ik heb eigenlijk nooit overwogen om alleen te gaan ondernemen. Een eigen onderneming was in de basis al niet de drijfveer die bij mij speelde. Ik wilde gewoon niet weer voor een werkgever werken. Ik ben ambitieus en wilde dingen bereiken in de zorgsector. Als je voor een werkgever werkt dan blijven er altijd wel dingen steken, dat wilde ik niet.” – Sylvia Krikke

Compasz

“Het moet wel in je zitten. Met alleen een goed idee ben je niet direct succesvol. Ik zie liever een goede ondernemer met een slecht idee dan een goed idee van een slechte ondernemer. Wat ik jammer vind, is dat veel starters interessante vindingen presenteren of gave ideeën hebben, maar dan vaak stranden op het ondernemerschap. Ik geloof heel erg in samen doen. Mis je ondernemerschap, zorg dan dat je snel je team aanvult met iemand die goed is op de competenties
die jij mist.”

– Ron Eekels

Bestel een boek!

Wil je ons boek zakelijk (factuur, incl 9% btw) of particulier (bevestigingsmail met verdere betaal instructies) aanschaffen?